Egy átlagos reggel az egyik székelyudvarhelyi étteremben, melynek tulajdonosa is kevesebb helyi adót kell fizessen jövőtől. Az önkormányzat a héten hozott határozatot arról, hogy 1,1 százalékra veszik vissza a vállalkozók ingatlanadó kulcsát. Ez az eddigi számok szerint több mint 750 ezer lejt jelent, azaz ennyi pénz marad az udvarhelyi cégek kasszájában. 

Orbán Balázs, frakcióvezető-helyettes, EMNP – MPP Koalíció
Igen, tudjuk csökkenteni a vállalkozók nem lakóingatlanként használt ingatlanjaik után fizetett illetéket, s ebből jelentős összeg, pontosabban 750 ezer lej tud maradni 2o17-ben az udvarhelyi vállalkozóknál. Ez egy csomagnak a része. 

E mellett egy de minimis támogatási rendszert is elfogadtak, ez egy 3oo ezer lejes keret, erre pályázhatnak a vállalkozók. Ugyanakkor a vendéglátósok is kapnak kedvezményeket a különböző illetékek befizetésekor. Nagy György, az Udvarhelyszéki Kis-, és Közepes Vállalkozások Szövetségének elnöke szerint egy hosszú üzleti tárgyalás során érték el az adó csökkentését. A vállalkozó azt mondja: legalább egy éves alkufolyamat végére került pont, az eredmény kompromisszumos, mindkét félnek megfelel. 

Nagy György, elnök, UKKSZ
Mi is hajlandóak voltunk engedni a kért összegből. Az első egyezkedés megtörtént a régi tanáccsal, amikor elindultunk egy 0,8-al, félévben gondolkodtunk, hogy a 2016-os évre visszamenőleg nem lehetett volna kedvezményt adni, és ezért egy nagyobbat kértünk a fél évre, ebből kiindulva értünk el az 1.1-re. Nekünk a célunk 1.0 lett volna

A vendéglátó egységek is részesülnek a jóból: a kocsmák működési engedélyének kiváltási díját 1200-ról 800 lejre, az éttermek esetében a jelenlegi 2200 lejt 1800 lejre csökkentették. A kedvezmények csak jövő évben lépnek életbe.