Csütörtökön került sor Székelyudvarhelyen a TUDÁSZ rendhagyó műveltségi vetélkedő megyei szakaszára. Idén az 1956-os forradalom eseményeit fókuszba állító rendezvényen a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium, a Tamási Áron Gimnázium és a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola, mellett a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium és a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium háromfős diákcsapatai mérkőztek meg. A megyei TUDÁSZ legjobbjainak az udvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákjai bizonyultak: azt mondják, nem volt egyszerű dolguk. 

Péter Hunor, Tamási Áron Gimnázium
,, Színvonalas verseny volt, igyekeztünk mindig nyugodtak maradni és teljesítettük célünkat. Szerintem igen, az eddigi legnehezebb, amin részt vettünk”. 


A kérdésfeltevéseket a már megszokott, mozis formában állították össze, a filmek és videóbejátszások segítségével. A nézők megtudhatták, hogy például milyen lelkiállapotban volt Nagy Imre 1956. november 4-én hajnalban, vagy, hogy túléli-e Kovács János a forradalom utáni napokat, de azt is, hogy hogyan telt egy székelyudvarhelyi család 1956. október 24-ei estéje. 

Kápolnási Zsolt, szervező, TUDÁSZ
,, Nemcsak a történelmi részt, hanem irodalmat, filmművészetet is próbáltunk átfogni, és teljes képet adni a résztvevők számára mindenképp, de reméljük, hogy a közönségnek is az 56-os forradalom eseményei kapcsán. A felkészüléssel rettenetesen meg vagyok elégedve, ennyire jó csapatok ritkán jöttek”.


A szervezők hangsúlyozták, a rendezvény egyben az 1956-os forradalom 60. évfordulójára való emlékezés, ezért a diákok mellett várták a felnőtt résztvevővek is.