Az elmúlt években rendre Székelyudvarhely adott otthont a Székelyföldi Betlehemes Találkozónak, idéntől viszont vándorjelleget kapott az esemény. Szentegyházán a helyi művelődési házban találkoztak nemrég a betlehemesek. A helyiek és udvarhelyszékiek mellett több csíkszéki, hidegségi, gyergyó-, és háromszéki csoport érkeztek, mindenki hozta településének hagyományait. 

GYÖRGY LÁSZLÓ
szervező, Székelyföldi Betlehemes Találkozó
„Tavaly volt egy olyan döntés, és egy olyan kérés a csoportok trészéről, hogy legyen vándorjellege, hogy minden településen meg tudják mutatni a régi, autentikus székely betlehemes játékoknak a játékát, hogy megismerje minden település, hogy mik is vannak, ugy-e Székelyföldön.”

Jézus születéstörténetét sokféleképpen vitték színre a résztvevő csoportok a Bethlen Gábor Művelődési Házban, a seregszemle során a néző számos közös elemet fedezhetett fel a produkciók során. A találkozó célja: hogy minél szélesebb körben megismertessék ezt az ősi hagyományt, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy településenként mennyire másként élik meg és adják elő Jézus születését. A Székelyföldi Betlehemes Találkozónak jövő évben Gyergyóditró ad majd otthont.