A sikeres pályázatnak köszönhetően még idén elkezdik a város legrégebbi műemlékének a rehabilitálását, mondja az egyház tanácsadója. Derzsi László szerint, a projektnek köszönhetően sikerül visszaállítani a kápolna eredeti állapotát, sőt a közel 1.5 millió lejből nemcsak az épület, hanem a kerítés is átesik egy jelentős állagmegőrzése, a mellette lévő helyiségben pedig egy kiállítóteret alakítanak ki, magyarázza Derzsi.

Derzsi László, tanácsadó, Székelyudvarhelyi Római Katolikus Esperesi Hivatal 
"Igyekszünk visszatérni, ha nem is az eredeti vakolathoz, meg az eredeti szintekhez, de az azt leginkább megközelítő állapotokhoz. Imitt-amott statikai problémák vannak, falrepedések vannak, ezeket fogjuk kijavítani, a teljes körfalat kijavítjuk, ahol ez szükséges, illetve újrafödjük, a mellék épületben pedig, nyílván egy teljes rehabilitáció ki fogunk alakítani egy kisebb kiállítást. "


A műemlék a 16-dik században épült, magyarázza Sófalvi András. A Haáz Rezső Múzeum régésze szerint a kápolna egykoron családi tulajdonban lehetett, erre a legutóbbi általuk végzett régészeti kutatás  során kaptak bizonyosságot. A kápolna mennyezete festett, kazettás berakású, padlóját tégla burkolja, belsejének pedig egy a 17-18. században, fából készült barokk oltár található, a falfreskók pedig 19-dik századiak lehetnek.


Sófalvi András, régész, Haáz Rezső Múzeum
"Az oltár egy 17-18-dik századi oltár, amelynek a középpontjában egy vérző szívű Jézus áll, mellette az ő szívéből táplálkozó kisbárány, mint olyan egyedi az erdélyi ikonográfiában. A jellegzetes fülkagylós keretmotímunok alapján ezt a faberendezésekkel foglalkozó kutatók, egészen pontosan Mihály Ferenc 17-18-századra datálja. Ez korábban Erdélyben egy elterjedt oltártípus volt, nem az ábrázolás, hanem magának az oltárnak a szerkezete és az ornamentikája. "


A projekt kivitelezése során, műemléképületről lévén szó rengeteg előírást be kell tartani, a cél,  hogy az épületet sikerüljön átmenteni a jövő generációnak is. Sőt újra funkciót is adnak neki , legyen szó például a szakrális funkciójának az erősítéséről, de akár kulturális rendezvények lebonyolításához is teret adhat a kőfallal körbeölelt udvar.