Nemrég egy széki polgármester-találkozón került szóba, hogy kell egy olyan szolgáltató, amely nemcsak működteti, hanem rendben tartja, felügyeli és bővíti is meglévő víz-, és csatornahálózatot. A hálózat karbantartására jelenleg nincs kapacitása egyetlen vidéki önkormányzatnak sem, kell egy másik, jó megoldás. Egyrészt egy térségi vízszolgáltatóra van szükség, ugyanakkor arra, hogy azokon a településeken, amelyek nem tartoznak a HARVÍZ RT.- hez is legyen szolgáltató. 

Bíró Barna Botond, alelnök, Hargita Megye Tanácsa
,, Fontos számunkra az, hogy külön válasszuk a dolgokat, hiszen külön kell egy szolgáltatót találni, ami megyei önkormányzat és helyi önkormányzat, vagy akár helyi önkormányzatok tulajdonában van, azokra a kistelepülésekre, ahol a megyei önkormányzat a Kisvíz programban kiépítette, kibővítette a vízhálózatát. ... A másik része pedig egy olyan térségi szolgáltató cég létrehozása, ami tud szolgáltatni azokon a nagyobb településeken, amelyek a Harvíz-be nem fértek bele, vagy nem akarnak benne lenni”.

Sokan keresik egyenként a megoldást, de közösen könnyebb a jó út megtalálása, véli Orbán Árpád, Székelyudvarhely alpolgármestere, aki hozzátette: olyan regionális szolgáltatót kell behozni, aki szakmailag megállja a helyét.


Orbán Árpád, alpolgármester, Székelyudvarhely
,,Vannak európai, vannak hazai források, hátha több esélyünk van. Mindenképpen el kellett kezdeni egy szakmai beszélgetést. Úgy tűnik, hogy jó síkon indultunk el, a vidéknek szüksége van a városra, a városnak is szüksége van a vidékre. Együttesen tudunk itt valamit csinálni. Elmondták a vidéki polgármesterek, hogy kell nekik ez a mozdonyszerep, amit Udvarhely tud képviselni. Udvarhely, úgy tűnik most beáll a sorba.”

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor lesz újabb lépés ebben a kérdésben, az biztosnak tűnik, hogy a felek rövidesen ismét asztalhoz ülnek, akkor majd több, egyelőre nyitott kérdésre lesz választ kapunk.