A tematikus képzőművészeti gyűjtemény létrejötte az 1983-as évre vezethető vissza. A kiskőrösi székhelyű Országos Petőfi Sándor Társaság ugyanis ekkor hirdetett először kortárs művészek részére Petőfi témájú képzőművészeti pályázatot, hangzott el a szerdai megnyitón. A költőhöz kapcsolódó portrék, művek, vagy az ezekhez kapcsolódó inspirációk kaptak helyet az anyagban. A Képtárban 28 alkotás tekinthető meg.

Kispálné dr. Lucza Ilona, igazgató, Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Kiskőrös
„Azt gondoltuk, hogy témában illetve az ünnephez igazodva, Petőfi személyét kiemelve pakoljuk össze a kiállítandó anyagot. Láthatunk Petőfi-portrékat, láthatunk eszméket megfestve, vizuális formában kifejezve. Láthatunk művek, illusztrációit, inspirációit, és nagyon finom nyelvi, meg művészeti humoral kifejezett jelenségeket.”

Az alkotók gondolkodásának köszönhetően többnyire adományokból bővült a kollekció, amelyet 1998-tól a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban helyeztek el. Az intéz ményesítés mozzanata lendületet adott a gyűjtemény gyarapodásának, ma már több mint hatszáz Petőfi témájú kortárs képzőművészeti alkotás található a gyűjteményben.