A többnyire este zajló előadások során az udvarhelyiek olyan színvonalas produkciókat tekinthettek meg, amelyek a szakma, helyi és nemzetközi szintjén is, a legjobbak között említhető. Az Ösztánc ősszel idén is felvonultat számos külföldi meghívottak, eljöttek például Pozsonyból az Ifjú Szívek Táncszínház, de budapestiek és helyiek is bemutatkoztak. Az Üsztürü és a Heveder Zenekar közös produktuma igazi csemege volt a népzenét kedvelőknek. 

A szervező, Udvarhely Néptáncműhely szerint céljukat elérték. Minden évben azt szeretnék, hogy sikerüljön bemutatni a népzene és a néptánc milyen formájában van jelen határon  innen és túl. A szervezők szerint a múltban megszületett gondolat helyes volt, mostanra pedig az Össztánc ősszelnek meghatározott helye van a helyi kulturális kínálatban.

Orendi István, igazgató, Udvarhely Néptáncműhely

„Az, hogy helye van, 100 százalékos. Már a tavaly meghaladta a várakozásainkat mind a nézőszám, mind pedig a jegyekből származó bevétel, és az idén pedig meg fogjuk haladni. Nem az elvárásainkat elsősorban, hanem a tavalyi teljesítést. Én úgy gondolom, hogy ez már bizonyítja, hogy az udvarhelyi nézőknek szükségük van ilyen rendezvényre.”

A zenészek azt mondják, Udvarhely a táncházmozgalomban nyújtott törekvései révén ma már nemcsak az országban, hanem nemzetközi szinten is igen magas helyen áll. Így látja Szász Lőrinc, aki a városból származik, de Budapesten él és az Üsztürü Zenekarban zenél.

Szász Lőrinc, Üsztürü Zenekar, Budapest

„ Én is ide jártam annak idején táncolni, meg énekelni, és örülök, hogy azok közül is éltetik ugyanezt a kultúrát, akik akkor elkezdték, de mostmár számos fiatal és számos új ember, akiket nem is ismerünk, de úgy látjuk, hogy tényleg mozgalom jellege van itt Udvarhelyen.”

Jövő évben lesz tíz éves az Össztánc ősszel, az Udvarhely Néptáncműhely pedig 20-dik születésnapját ünnepli. A kettős évforduló pedig arra kötelezi a szervezőket, hogy valami nagyobbat, szebbet, újabbat mutassanak. A feladat messze nem mondható egyszerűnek.