Ebben a tömbházban van 1999 óta Székelyudvarhely egyetlen hajléktalanszállója, ahol az itt élők minden nap meleg ételt, szállást, és persze tisztálkodási lehetőséget is kapnak. A Budvár utcai intézményben vannak szabályok, programok, és néha-néha vendégek is.

Kálny Viktor
„ Bent van program, mindenkinek takarítani kell, mindenki el kell végezze a napi dolgait, azon kívül pedig kint is van egy szektor, takarítani kell kint is.”
A szállót működtető Albert Sweitzer Alapítvány első ízben szervezett nyílt napot, azért, hogy bárki betekintést nyerhessen az itt élők mindennapjaiba. 

Kosztolányi Anna
munkatárs, Albert Sweitzer Alapítvány
„Tudjuk, hogy advent és a tél, és a karácsonyi időszak közeledtével mindenki érzékenyebb a hajléktalanság témájára, ezért gondoltuk, hogy ez alkalommal szeretnénk ha diákokkal is illetve az érdeklődőkkel, önkéntesekkel is felvenni a kapcsolatot és megmutatni nekik, hogy miként zajlik itt az élet illetve a munka.”

A pedagógusok azt mondják: a fiatalokat szembesíteni kell a hajléktalanléttel, hogy ezáltal empatikusabbak legyenek embertársaik iránt. 

Gidó Csaba
pedagógus
„A diákok jelentős részének nincs tudomása a hajléktalan szálló működéséről, egyáltalán arról sincs, hogy milyen személyek tartózkodnak itt. Éppen ezért fontosnak tartottuk, és ez egy jó ötlet, hogy a nyílt nap keretében a diákok is eljöhetnek a hajléktalan szállóba, hogy szembesüljenek, hogy mi az, hogy hajléktalannak lenni.”

A kezdeményezés célja, hogy az idelátogatókban sikerüljön elérni, hogy ezután más szemmel tekintsenek a társadalom szélére szorult emberekre.