Fiatalok a Szent István-teremben, egy részük már vállalkozó, mások talán ezután válnak azzá. Az UKKSZ kezdeményezésére gyűltek össze Székelyudvarhelyen, közülük volt, aki Kolozsvárról, de olyanok is akadtak, akik Magyarországról utaztak ide azért, hogy elmondhassák, ők hogyan csinálták. Az anyaország két legsikeresebb bloggere Battay Máté és Tóth Patrik szerint a siker elérhető rengeteg munkával, és nem kevés szenvedéllyel fűszerezve. 

Battay Máté - Business & Cafe Blog, Magyarország
,, Persze ez egy nagyon egyszerű recept. Rengeteg munka és nagyon sok szenvedély kell hozzá. Mi is így csináljuk, minden napunka így éljük meg, reggel hatkor ott vannak a cikkek, 11 kor ott vannak a Facebook-on a képek és tényleg szenvedély van benne. …Abszolút, ez a legeslegjobb dolog a világon, amit csak csinálhat az ember a világon. Szabadság, függetlenség, anyagi elismerés, társadalmi elismerés, mindent meghoz a vállalkozás az életben, amire csak vágyhatnak a fiatalok”. 

A székelyudvarhelyi Vadász Zoltán, aki néhány éve barátaival indított on-line marketing, web dizájnnal és fejlesztéssel foglalkozó vállalkozást úgy látja, ma cégtulajdonosnak lenni egyet jelent azzal, hogy egy rossz döntés után milyen tapasztalatokat lehet leszűrni. 

Vadász Zoltán, vállakozó
,, Jó volt, tartalmas volt, érdekes volt, motiváló volt. Jó volt látni, hogy más emberek hogyan valósították meg önmagukat. Érdekes volt látni, hogy ugyanazokba a problémákba hogyan ütköztünk be és hogyan születtek ezekre eltérő megoldások”. 

A Vállalkozz Itthon Program nyitórendezvényen sikeres fiatal vállalkozók mutatkoztak be, akik az inkubátorházzal kapcsolatos információkat első kézből tudhatták meg. Szakács-Paál István, az intézmény vezetője arra ösztönözte a jelenlévőket, vállalkozzanak, alapítsanak céget, ugyanis ebben mind az UKKSZ, mind a megyei tanács, mind pedig a hamarosan teljes kapacitással működő inkubátorház és annak szakemberei segítséget nyújtanak. 

Szakács-Paál István, az inkubátorház ügyvezetője
,, Egy hiánypótló konferencia volt és nagyon-nagyon hasznos. Lehetett látni, hogy rengeteg érdeklődő volt. Fiatalok elsősorban, akik még nem vállalkozók, ha úgy tértek haza, hogy kedvet kaptak ahhoz, hogy vállalatot alapítsanak, hogy vállalkozzanak, kihívást éreznek, van egy ötletük én arra biztatom őket, hogy merjenek bele vágni, mert ebből csak hasznuk származhat”. 

2017-ben számos lehetőség rendelkezésre áll Székelyudvarhelyen, ugyanis a magyar és a román kormány támogatását is élvezhetik a fiatal vállalkozók, az ötleteket most kell elindítani. 

Györgyei Szabó Magdolna, ügyvezető, UKKSZ
,, Most érdemes vállalkozni és kell vállalkozni Udvarhelyen. Minden fiatalnak arra kell gondolnia, hogy igen, most előre kell menni. Ahogy hallottuk az előadóinktól is, most minden lehetőségünk adott,m sokkal kisebb a versenyhelyzet a fiataloknál. Minden támogatást megkapnak a város és a megye részéről az elinduláshoz, tőlünk az UKKSZ-től is, megnyílik az inkubátorház. Előttetek a jövő”. 

A VIP, azaz Vállalkozz Itthon Program nem ért véget, már várják a fiatalok jelentkezését február elejéig, ezt követően 15-20 fiatalt választanak ki, őket arra tanítják meg, hogyan indítsanak saját vállalkozást. A szerencsések különböző tréningeken vehetnek majd részt, később budapesti tanulmányúton szereznek újabb ismereteket. A mintegy két hónapos felkészítési időszak végén egy VIP nap keretében saját ötleteiket adják elő népes közönség előtt.