Elmérgesedett a helyzet az iskola és a város vezetősége között, miután kiderült, a Benedek Elek Pedagógiai Líceum jogi státuszát megszüntetnék, valamint a természettudományok-angol szakról is le kéne mondaniuk. A hét elején heves, szócsatáktól sem mentes találkozón hangzottak el ezek a kijelentések, ahol az iskola vezetősége mellett jelen voltak a szülők képviselői, valamint a Polgármesteri Hivatal munkatársai, köztük a város alpolgármestere. Az ülésen azt az elképzelést vázolták az iskola vezetősége felé, hogy őket összevonhatnák a szomszédban lévő református gimnáziummal, vagy a művészeti szakközépiskolával. Bálint Mihály intézményvezető szerint semmilyen szakvélemény nélkül nem lehet ilyent tenni, arra a kérdésre pedig, hogy miért pont ők, nincs válasz. Egyelőre.

Bálint Mihály, igazgató, Benedek Elek Pedagógiai Líceum
,,Na de mi van akkor, ha az új tanügyminiszter jön egy olyan ötlettel, mint 1999-ben, hogy megszüntetik a középszintű tanítóképzőt. Akkor én, a Benedek Elek, nem Bálint Mihály, hanem a város marad a Benedek Elek Tanítőképző nélkül. Anélkül a tanítőképző nélkül, amihez még a kommunisták sem mertek hozzányúlni. A kommunista rezsimben folytatólagosan működött a tanítőképző, egyetlen Erdélyben. És most nem a román politikum szünteti meg, hanem mi annál ügyesebb fiúk vagyunk és megszüntetjük mi. Én ebbe nem tudtam bele menni”.

A szülők, tanárok máris aláírásgyűjtésbe kezdtek. Azt mondják: az utcára is kimennek, ha a helyzet úgy alakul. A belvárosi Benedek Elek Pedagógiai Líceum tanulóit is sokkolták az elképzelések.

Szűcs Anita, diák
,,Meglepődtünk azon, hogy felmerült esetleg mégcsak a lehetősége is, hogy az iskola, amiben nyolc évig tanultunk megszűnhet. Úgy gondoljuk, hogy egy olyan intézmény, ami tényleg egyedi. Azért jöttünk ide, mert ezt választottuk és az, hogy a választásunkat ezáltal befolyásolni akarják, hogy ne jöhessünk ide, mindeki számára meglepő volt és elfogadhatatlan”.

Tarcsafalvi Emese
,,Szerintem kár, akár ezt a hangulatot tönkretenni ami az iskolában van, mert szerintem a városban ez az egyetlen olyan iskola, ahol a tanár-diák kapcsolat a legjobb. Úgy járunk iskolába, hogy nem kell stresszeljünk, mindamellett mégis megtanulunk ugyanannyit, mint máshol”.

Bartus Virág
,, Egy olyan légkört tapasztaltam itt meg, amit máshol nem. Egy olyan tanár, akit este felhívhatunk bármilyen kérdésünk van, feladattal, félévivel kapcsolatban, ez ritkaságszámban megy városszinten, hogy ilyen tanár-diák kapcsolat legyen. Negy versengő osztály vagyunk, hanem egy nagy család, úgy viselkedünk itt az iskolában. Nagyon sokat adott a két év alatt ez az iskola. Egy biztos talaj a tovább tanulásra”.

Az oktatási stratégiát a város január 9-éig le kell adja a megyei tanfelügyelőségre. A kérdés továbbra is nyitott, azaz, hogy a 89 éves iskola ebben a formában megéri-e a 90 esztendőt. A Polgármesteri Hivatal szerint csak lehetőségként merültek fel az elképzelések, a cél, hogy mind az elméleti, mind pedig a szakoktatást hatékonyabbá tegyék Székelyudvarhelyen. Szerettük volna megszólaltatni a kialakult helyzetről, az elképzlésekről, a tervekről a városvezetést is, de Gálfi Árpád polgármester többszöri telefonhívásunkra sem reagált.