Jóval több mint fél évtizedet kellett várni, de elkészült a beruházás az egykori növényvédelmi központ helyén, miután a szennyezett talajt sikerült elszállítani jöhetett az első kapavágás. Az épület és az összes infrastruktúra mostanra elkészült, van víz, gáz, elektromos áram, internet – vagyis minden, a vállalkozók már holnap be is költözhetnek.

Szakács-Paál István ügyvezető, Hargita Business Center

„Összesen 45 darab irodahelyiségünk van, van egy listánk az előjelentkezőkkel, ez 20-25 főt számlál, és azt reméljük - most megy igaz a Star Up Nation pályázat – hogy onnan még csatlakoznak vállalkozások. Illetve szájról-szájra terjed majd, hogy megnyílt a vállalkozói inkubátorház és onnan még több vállalkozóval számolunk.”

Udvarhelyszéken a vállalkozási kedv sokkal nagyobb, mint a másik két régióban. A gazdasági termelés majdnem felét Udvarhely régió adja az egész megyének, ezért is esett Udvarhelyre a választás.

Bíró Barna Botond, alelnök, Hargita Megye Tanácsa

„Én még visszaemlékszem azokra a levelezésekre, ahol felmerültek egyesek részéről olyan kétségek, hogy nem biztos, hogy itt meg kell építeni ezt az inkubátorházat. Nagyon erős udvarhelyi lobbi kellett oda, hogy meg tudjuk valósítani. Mi úgy gondoljuk itt Udvarhelyen, Udvarhelyszéken, hogy mindig azokat az ágazatokat kell erősíteni, aminek hagyománya van, ami bizonyíthatóan az emberek megélhetését és fejlődését szolgálja.”

Az inkubátorházat a Hargita Megyei Önkormányzat mellett a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal, valamint Oroszhegy község működteti. Részletek, információk az intézmény honlapján, a hbcenter.ro-n kaphatók.