A kezdeményezés célja, hogy ellenálló és jó alkalmazkodó képességű kalászosokat nemesítsenek, amelyek megélhetést is biztosítanak a gazdáknak. A Gyulafehérvári Caritas és a karcagiak nemrég arról egyeztek meg, hogy a Magyarországon bevált gabonákból Malomfalvára is hoznak, ugyanis a karcagi talaj nagyon hasonlít a Nyikó-mentihez. Az ősszel elvetett gabonafélék szép kalászt hoztak, úgy néz ki, hogy a termés is jó lesz, de ennek bevizsgálat ezután következik. Gyomírtóval csak egyszer permetezték, s ez pozitívum, véli Sinka Arnold, a projekt helyi koordinátora. 


Sinka Arnold, a projekt koordinátora
„A kísérlet a hátunk mögött látszik, aránylag elég későn vettük, az is egy hátránya volt a kísérletnek, mert abban a vetési időszakban nem volt megfelelő az időjárás, és annak ellenére, hogy nem használtunk semmilyen növényvédő szert, nem használtunk semmiféle vegyszert, nagyon jónak mutatkozik a gabona. ”

A karcagiak jóvoltából búzát, árpát, tritikálét-, illetve takarmányborsót vetettek Nyikómalomfalván, s ha  a kísérlet sikeres lesz, már idén kiszélesítik a lehetőséget az itt élő emberek előtt, ugyanis a cél, hogy a minőségi vetőmag jeletős termésnövekedést eredményezzen. A hozam és a minőség bevizsgálása még hátravan, de egyelőre úgy tűnik, jól sikerült a kísérlet.