A székelyudvarhelyiek mellett idén Csíkszeredából, Sepsiszentörgyről, Nagyváradról, Budapestről, Kanadából, és Tajvanból is érkeztek alkotók. Azt mondják, jó a hangulat, a bennük rejlő művészet ki tud bontakozni a Spanyár-házban.

Sipos Gaudi Tünde
„Egy grafika lesz, egy nagyon egyszerű forma, ami a természethez vezet vissza, inkább úgy jelenik meg, mint egy folt.”

Daczó Enikő
„Eleve én úgy jöttem, hogy festeni fogok, de annyira inspirál ez a hely, hogy azt hiszem, műfajt váltok és valószínű, hogy inkább fogok olyan alkotásokat létrehozni, ami helyspecifikus, ami itt helyben inspirál.”

Ezekben a napokban a székelyudvarhelyi Spanyár-ház és udvara a kortárs képzőművészet bölcsője, ahol nagyszerű művészi gondolatok öltenek testet. A művésztelep koncepciója, hogy a képzőművészek Udvarhelyen alkossanak, vagyis elsősorban az alkotást kívánják ösztönözni. 

Berze Imre, művészeti vezető, Pulzus
„Mostmár megérkezett mindenki, mindenkinek az anyagszükségletet beszereztünk, javában folynak a munkák, alakulnak a dolgok, a mai nap folyamán fogjuk elkezdeni a vetítéseket is, tehát az alkotók eddigi munkáikat bemutatják egymásnak.”

Az egymást követő öt kiadást megért művésztelep szakmai körökben megbecsülést vívott ki, 2014-ben Marosvásárhelyen a Museum Caféban, tavaly Csíkszeredában a Megyeháza Galériában, idén júliustól pedig Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK) állították ki a művésztelep alkotói által az udvarhelyi Képtár hagyatékában került műtárgyakat. A hatodik, azaz a most zajló Pulzust követően jövő héten, csütörtökön az elkészült alkotásokból kiállítást szerveznek a Haáz Rezső Múzeum Kossuth-utcai Képtárában.