Újszerű workshop vette kezdetét Erdély több városában, az első állomás Székelyudvarhelyen volt. Benéztünk mi is, hogy lássuk, hogyan születnek újjá azok a tárgyak, amelyeket sokan már rég kidobtak volna. A foglalkozásra olyan személyek jelentkezését várták, akik nem elégednek meg egy-egy bútor „alaptulajdonságaival”, hanem fontos számukra a hozzáadott érzelmi érték is. A workshopon a bútorfestés alapjait, apró trükkjeit, az antikolás folyamatát lehetett elsajátítani. Fazakas Réka azt mondja, amióta esküvő-dekorálással foglalkozik, egészen más szemmel néz a régi tárgyakra.

Fazakas Réka, résztvevő, J'adore Dekor

„Arra gondoltam, hogy mivel esküvőket dekorálok, új célt, új értelmet nyerhetne azáltal, hogy átfestem. Amióta esküvő-dekorálással foglalkozom, minden tárgyra másképpen nézek, más szemmel. Azt nézem, hogy kaphatna új funkciót egy kidobott tárgy, amit így értékelnének az emberek.”

Az első workshopra Udvarhely után Marosvásárhelyen került sor, de más erdélyi városokat is bekapcsolnak. Bardosán Sheila szervező úgy látja, egyre többen próbálkoznak otthon, az antikolás ma már trendi tevékenységnek számít.

Bardosán Sheila Tímea, szervező

„ Úgy látom, hogy egyre inkább növekszik ez iránt az érdeklődés, mivel egy nagyon trendi hobbiról beszélünk és egyre több nő fog neki otthon az eldobandó bútorokat felújítani. Nagyon egyszerűen alkalmazható és egy kis festékkel megmenthetjük anyunak az eldobandó bútrait....Ez egy ultramatt krétafesték, ami teljesen gyerekbarát, nehézfém mentes, bármilyen felületre alkalmazható. ”

A workshop üzenete egyszerű: ha a régi tárgyakat kicsit másképp, ha úgy tetszik más szögből nézzük, ne dobjuk ki, hanem adjunk neki új értelmet, például fessük újra, s ezáltal ismét hasznos kelléke lehet otthonunknak.