A Bethlen Gábor utca elejétől egészen a város fenyédi kijáratáig elkészültek a tervek, de először csak a bethlenfalvi terelőútig készül biciklissáv. Újszerű lesz, más mint eddig, s emiatt például a Bethlen utcában a parkolást is áthelyezik az úttest másik oldalára, de nemcsak itt lesznek változások. Simon Szilárd, és a Szekler Teker Egyesület viselte szívén a témát, számos javaslatot fogalmaztak meg s a tervekbe ezek bele is kerültek.


Simon Szilárd, elnök, Szekler Teker Egyesület
„Kerékpárosok úgy látjuk, hogy itt a közlekedésen csak ilyen irányban lehet változtatni. Ennél több autót nem fogad be a város,aki Udvarhelyen él, nagyon jól tudja, hogy mi az, amin változtatni kellene, a hogyanon, a hogyan változtassunk, azon mindig vita van. Változtatni nehezen tud bárki. Az alternatív közlekedéssel lehet, ez ilyen kisváros esetébe többnyire a biciklis forgalom. Gyalogos, biciklis és tömegközlekedés. ”

Székelyudvarhelyen az első negyedévben közel 18 ezer autó volt bejegyezve, de ez a szám a bélyegilleték eltörlése óta jelentősen megnőtt. Ha pedig ide számoljuk a környező falvakból beutazókat, s az átutazó forgalmat, szép számot kapunk, mely folyamatosan gyarapszik. Ez ellen pedig tenni kell, véli Jakab Attila, városmenedzser.

Jakab Attila, városmenedzser, Székelyudvarhely
„ Minél több embert rá kell vegyünk különböző barátságos módszerrel arra, hogy gyalogosan, tömegközlekedéssel, vagy biciklis közlekedéssel közlekedjen. Ehhez viszont meg kell teremteni a feltételeket. ”

A kivitelezés valószínűleg csak tavasszal kezdődik, s ha beválik, a város más pontjain is hasonló módon alakítanak majd ki kerékpár utakat.