Alig érkeztek meg, máris elkezdték a kézimunkát a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola kisdiákjai. Ők mécsest készítenek a múzeum munkatársainak felügyelete alatt. A ünnepkörhöz kapcsolódóan továbbá ilyen festett földimogyorókat és egyéb karácsonyi dekorációkat készítettek. A pedagógusok azt mondják: a gyermekeknek élmény itt lenni. 

Kovács Katalin-Zsuzsanna, pedagógus
,, Hasznosnak látom ezeket a foglalkozásokat, mi is szoktunk ugyan kézműveskedni és kézimunka órán sokat készítünk ilyeneket is, de az a tény, hogy kimozdulni az iskolából, és részt venni valamilyen más intézmény munkájában, tehát kapcsolatot teremteni és elmenni otthonról, az mindenképpen hasznos nekik is. Ügyeskednek, haza viszik a dolgokat. Élmény”.

A gyermekek felszabadultan alkottak a kulturális intézmény falai között.

Péterfy Lilla
,, Kézimunkából is nagyon jó vagyok, s mindig szépet csinálok”. 
Knobloch Szabolcs
,, Szeretek vágni, sablonokkal rajzolni, s így nem tudom, hogy milyen jegyet fogok kapni, ha kész vagyok. 
Szász Zsanett
,, Megyei szinten második lettem és szeretek is rajzolni, vágni és ragasztani”. 


A székelyudvarhelyi múzeum munkatársai úgy látják, annak ellenére, hogy viszonylag későn hirdették meg a programot, nagy volt a helyi iskolák érdeklődése. Ez azt jelenti, hogy van rá igény. 


Szappanyos Tünde, múzeumpedagógus, Haáz Rezső Múzeum

,,Úgy látom, hogy van igény karácsonyi foglalkozásra, hiszen az utolsó héten besegítünk a pedagógusoknak, szülőknek, az osztályok teljes létszámmal vesznek részt a foglalkozásokon”. 

A karácsonyváró foglalkozásokba csaknem az összes székelyudvarhelyi általános iskola bekacsolódott.