A vasárnapi megnyitón Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere azt mondta: Kányádi kemény, kitartó ember volt, aki sokat tett a magyar irodalomért. 

Gálfi Árpád, polgármester, Székelyudvarhely
Hosszú évtizedeken keresztül, áldozatok árán is kitartó munkájával, egyenességével, gerinces elszántságával rengeteget tett a magyar irodalomért, a magyar kultúráért. Ő nem csupán ki merészelt mondani dolgokat, hanem kimondott igazságai által fel is szabadított minket a félelemtől. A félelemtől való felszabadulás pedig a legnagyobb dolog, mert, aki nem fél, a fölött nincs hatalma semmilyen hatalomnak. 


A tűrlatmegnyitón jelen volt a a szülőfalu, Nagygalambfalva képviselete, valamint Budavár küldöttsége is. A magyarországi település polgérmestere, Nagy Gábor Tamás aki személyes jóbarátja is volt Kányádi Sándornak, azt mondta: a nemzet napsámosaként minden nap a kultúrának áldozta. 

Nagy Gábor Tamás, polgármester, Budavár
1 52 től.....A nemzet napszámosaként.....találkozhasson a közönséggel.


Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója szerint a látogató Kányádi teljes életútját megismerheti. 

Miklós Zoltán, igazgató, Haáz Rezső Múzeum
A Találkozások című kiállítás lényege, hogy olyan formában elevenítsük fel Kányádi költészetét, amely a kortárs múzeumlátogató szempontjából is érdekes tud lenni. A fiatal generációt céloztuk meg, de mindazok, akik Kányádi Sándor költészetét tisztelik, ismerik és olvassák és a látogatás következtében fel tudják eleveníteni azokat az élményeket, amelyek verseiben alapmotívumokként megjelennek. Vannak bizonyos motívumok, amelyekre kifejezetten építettünk, ilyen a ló, ilyen a kút, ilyen a fák, az erdő. Kányádi teljes életútja megismerhető a tárlatlátogató számára. 


A tavaly elhunyt költő tiszteletére szervezett tárlat számos újszerű technológiát vonultat fel, így például VR szemüveggel, vagy más innovatív elemmel is találkozhat a látogató.