A 17 milliárd forintból 7,5 milliárdot Erdélyben költhetnek el az érintettek. Új napköziépületek elsősorban a szórványban épülnek, de a pénzből a meglévő ingatlanok felújítására, játszóterek építésére, szakmai konferenciák szervezésére is jut. 

A program erdélyi partnere a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke szerint az ingatlanépítésre egyelőre, érthető módon a szórványban kerül sor, de a kezdeményezés többi elemét más régió is élvezni fogja. Azaz lesznek játszóterek, sor kerül az eszköz-, vagy oktatástechnológiai fejlesztésre, de a didaktikai eszközfejlesztés terén is jelentős előrelépésre lehet számítani a magyarul, vagy magyarul is oktató óvodákban. Hogy a környéken mely intézmények lesznek a kedvezményezettek, még nem teljesen világos, a lista rövidesen teljes lesz, tudatta az RMPSZ elnöke. 

Burus-Siklódi Botond, elnök, Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége
" Ami viszont általános érvényű az a szakmai program, az a szakmai fejlesztési program, amelyben igyekszünk eljutni minden egyes óvonőhoz, Erdély szintjén összesen 2300 óvonőhöz, három akkreditált programmal, több konferenciával, kerekasztal beszélgetéssel."

A résztvevők úgy vélik, szakmailag számos újat hoz ez a programsorozat. 

Antal Csilla, óvodavezető, Székelyudvarhely
"Udvarhely és Udvarhely környéki pedagógusok mindenféle konferenciára, szakmai képzésre szívesen bekapcsolódnak. Nagyon jónak és hasznosnak tartom ezt a programsorozatot, ami most elindult, és jómagam és a pedagógustársaim nevében szeretnénk megköszönni a Magyar Kormánynak ezt a  lehetőséget, hogy bekapcsolódhatnak óvodáink, pedagógusaink, intézményeink ebbe a programba. "

Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program része az ún. Magyar sarok, egy kisszekrény méretű, több fejlesztő, didaktikai eszközt tartalmazó láda, ilyenből az összes magyarul, vagy magyarul is oktató óvoda  részesül. A segédanyagot tartalmazó dobozt még az ünnepek előtt eljuttatják az oktatási intézményekhez. A konferenciát az Eszterlánc Napköziotthon gyerekeinek előadása színesítette.