A több műhelyt tartalmazó ipari csarnok kezdeményezője szerint a már meglévő, főleg a szolgáltatói szektorban érdekelt cégeket kiszolgáló inkubátorház mellett szükség van egy olyanra is, amely a most induló kisiparosoknak nyújtana segítséget. Derzsi László azt mondja: a városnak van is alkalmas területe az építkezésre, így ezen a téren nem lenne  akadálya a kivitelezésnek. A pályázati dokimentációt május elejééig kell leadják. 

DERZSI LÁSZLÓ, a projekt kezdeményezője, önkormányzati képviselő
„Udvarhely egy kisiparos város, illetve nemrég megjelent egy EU-s pályázati kiírás, amely direkt inkubátorháza létrehozását támogatja, célozza  meg, ezért arra gondoltunk, hogy valószínűleg a város megbírna még egy inkubátorházat, csak akkor már nem a szolgáltatói szektort kell megcélkozni, mert arra már van egy létesítmény, hanem a kisiparosokat.”

Ezekben a napokban egy online kérdőívezés zajlik, amelyben arra keresik a választ, hogy milyen profilú  inkubátorházra van szükség, ezt már Geréb László, a kutatást végző egyesület vezetője mondja. 

DR. GERÉB LÁSZÓ, elnök, REGA, Régiókutató Egyesület
„Nagy érdeklődés van az ez irányú szolgáltatások iránt Székelyudvarhelyen.  Ez azt jelenti, hogy azok a kisiparosok, azok az ezermesterek, akik most valahol kényszermegoldásban kell gondolkodjanak, hogy vagy otthon, vagy a garázsban, vagy albérletben kell a termelő felületet megtalálják, azokat érdekli az, hogy egy inkubátorházban, megfelelő helyen, megfelelő körülmények között tudjanak munkafelületet kialakítani.”
A kezdeményezők szerint amennyibe pozitív elbírálást is kap a pályázat, leghamarabb csak 2019-ben, esetleg 2020-ban kezdődhetne el az építkezés.