A Rákóczi Ferenc utcában lévő, egykori növényvédelmi központ helyén létrehozott több mint 1600 négyzetméternyi hasznos felülettel rendelkező Hargita Business Center irodáit leghamarabb 2017 márciusában foglalhatják el a vállalkozások. A 2010-ben elindított projekt az utolsó száz méterben van, tudatták az illetékek a székelyudvarhelyi Városházán. Négy állást már meghirdettek, mondta el a megyei önkormányzat munkatársa. Péli Levente szerint 2017 január közepére eldől, hogy kiket alkalmaznak, majd további ugyanennyi emberre lesz szükség. Egy ügyvezető igazgató havonta bruttó 5000 lejt kereshet, egy menedzser aszisztens 3500 lejt vihet haza. Arra a kérdésre, hogy miért pont Udvarhelyre került a nagyberuházás, az illetékes azt felelte, azért mert Udvarhelyszéken a vállalkozási kedv sokkal nagyobb, mint a megye másik két régiójában.

Péli Levente, projektfelelős
,,Az tudni való, hogy a gazdasági termelés majdnem felét Udvarhely régió adja az egész megyének, ezért egy olyan talajt kaptunk ennek a beruházásnak, ami a vállalkozói szféra és a politikum részéről is jelentős támogatást kapott”.

Az inkubátorház működtetői a Hargita Megyei Önkormányzat mellett a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatala, valamint Oroszhegy község lesznek, ők közösen hozták létre a Közösségi Fejlesztési Társulást. Gálfi Árpád polgármester reményét fejezte ki, hogy minél hamarabb beindulhat a létesítmény, melynek évi tervezett fenntartása 240 ezer lejbe kerül.

Gálfi Árpád, polgármester
,,Nemcsak Udvarhelyben, hanem Udvarhelyszékben gondolkodunk, mert ha kicsit mélyebben bele gondolunk, Udvarhelyszéki vállalkozók vannak Székelyudvarhelyen, akik itt tevékenykednek, ha ennek az inkubátor háznak az elindítása is nagyon fontos Székelyudvarhely életében”.

A mai találkozón Oroszhegy polgármestere is jelen volt, aki szerint az inkubátorház egy eszköz arra, hogy a gazdaságot valamilyen formában segítse.

Bálint Elemér, polgármester, Oroszhegy község
,, Ha a vidék és a város kapcsolatrendszerét vesszük és gazdaságát vesszük, nem kell magyarázzam, hogy hányféle szál fűzi keresztbe a vidéket a várossal. Úgy ítéltük meg, hogy ennek az inkubátor házban, illetve az inkubációs folyamatokban a vidéki vállalkozói szférának is helye van”.

Az inkubátorház 48 felszerelt irodájában korszerű kommunikációs rendszer, és informatikai hálózat is van, ugyanakkor konferenciaterem és titkárság is lesz. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kezdő vállalkozások menyi pénzért bérelhetnek felületet az épületben, mint ahogyan azt sem, hogy a három önkormányzatnak mennyi pénzébe kerül a fenntartás, működtetés. Az viszont tény, hogy a kiadások oroszlánrészét a megyei tanács, valamint Székelyudvarhely állja.