A gyümölcsfesztiválra ezúttal 15 udvarhely-, és csíkszéki közösség hozta el portékáit, s kínálta kóstolásra, eladásra azokat. Különlegességek is helyet kaptak a kínálatban.  

Koszta Ignác, Fenyéd
„Különlegesség, amit kevesen készítenek, a reszelt torma. Frissen, natúron. Erős, idevalósi torma, nem termesztett, az nem olyan erős, nem olyan az aromája, nem olyan az íze. Egy másik különlegesség a rebarbara lekvár,a  rebarbara szörp, ezt is nem sokan csinálják. Megpróbáltuk és jó.”

Az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál mára, a szervezők szerint a Kárpát-medence legízesebb ilyen jellegű eseményévé nőtte ki magát. A résztvevők szerint a rendezvény jó lehetőség arra is, hogy megismerjék  egymás receptjeit, azaz tapasztalatot cserélnek, tudással gazdagodnak. A termelők, árusok szerint jó itt lenni, mert amellett, hogy a vásárlóval való közvetlen kapcsolattartásban  örömüket lelik, egymástól is tanulnak. 

Mózes Enikő, Kénos
„Mindig igyekszünk a fesztiválra különleges lekvárral készülni, van zöldparadicsom lekvár, homoktövis, amúgy rózsasziromból is készítünk, csililekvárunk is van és van az erdei gyümölcsökből. ”

Sokan nem annyira  megélhetésért, sokkal inkább a közösségi létért foglalkoznak lekvár-, illetve szörp készítésével, de a rendezvény a mindennapokból való kimozdulásra is jó lehetőséget teremt. A szervező, Civitas Alapítvány már most ígéretet tett, hogy jövőre, tizedik alkalommal is, így szeptember közepén-végén ismét beköltöztetik a falut a városba.