Így vágja össze a roncsot az új, speciális olló. A Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesülete, külföldi kapcsolatainak köszönhető a berendezés, amely mostantól a zetelakiak munkáját segíti. Sőt nemcsak vagásra alkalmas eszközzel, hanem egy feszítővel is gyarapodtak. Albert Csaba, az egyesület elnöke azt mondja: a feszítővágó nélkülözhetetlen kelléke a megye önkéntes tűzoltóinak. 


Albert Csaba, elnök, Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesülete
„Autóbalesetnél, vagy különböző járművek baleseténél használatos. Prioritás volt nekünk és feladatunk, hogy amelyik pillanatban valamilyen formában kapunk egy ilyent, a zetelaki tűzoltóságot ellátjuk ezzel. Na most ez az álom valóra vált, tehát azt csináltunk, hogy elhoztuk ezt a feszítővágó modult, és egy kis képzéssel összekötöttük, gyakorlatilag, ha majd a technikai felszereltségre, az autójukra ráteszik, tudjanak azonnal vonulni vele és segítséget nyújtani a bajba szorultakon. ”

Az egyik legnépesebb udvarhelyszéki község elöljárója szerint folyamatosan fejlesztik az eszközöket, de a személyzet felkészültségi szintjének növelése is kiemelt fontossággal bír. 


Nagy Attila, polgármester, Zetelaka község
„Kifejezetten örülünk ennek az adománynak, mert az önkormányzat egyik fő célkitűzése, hogy Zetelaka polgárainak biztonságát egyre magasabb szintre emeljük, illetve a biztonság érzetüket is növeljük. A biztonság egyik szavatolója a helyi önkéntes tűzoltó alakulat, ezért fontos nekünk, hogy folyamatosan fejlesszük a felszerelést.”
A megye önkéntes tűzoltó-alakulatainak fejlődését nagyban segíti a Megyei Tanács is, a testület minden évben jelentős összeget különít el az egyesületek számára, a pénzeket pályázati úton teszik elérhetővé. 


Sándor Barna, megyei tanácsos
„A megyei önkormányzatnak is egy nagyon jó programja van, amelyik évek óta kiemelt figyelemmel kezeli ezeket a tűzoltó egyesületeket. Ez látható a zetelaki önkormányzat esetében is, itt is az utóbbi öt évben fokozatosan és kiemelten kezeljük és próbáljuk segíteni az önkéntes egyesületeket. Elindult egy pozitív párbeszéd, egy egyfajta véleménycsere, ahol el tudják mondani a tűzoltók, hogy mire van szükségük, és az önkormányzat megtesz mindent, hogy azokat a felszereléseket biztosítani tudja.”
A település tűzoltóinak vezetője, Sándor Dénes a vágó eszközök láttán hangsúlyozta: a feszítő-vágó eddig hiányzott a készletből, most viszont gyakorlatilag teljes a felszereltségi lista. De újabb igények, szükségletek mindig lesznek.

 
Sándor Dénes, a zetelaki tűzoltók vezetője
„ A tűzoltóautókban nincs akkora hely, hogy betegyük. Már beszélgettük a polgármester úrral és az alpolgármester úrra is, hogy olyan jármű kellene, 4x4-es, ami platós, hogy az ilyen szerszámokat tudjuk rátenni. Amire szükségünk van a tömlőfelszerelés, hibásodnak meg minden tűzesetkor kettő-három. Most az ivóinál is kettő ment tönkre.”


A község tűzoltóinak eszköztára az elmúlt időszakban folyamatosan bővűlt, gazdagodott. Nemrég ATV-t, később védőruhákat sikerült beszerezniük, most pedig a feszítővágóval erősítenek.