Csak a legjobb színvonalat képviselő egységek kaptak helyet a gasztrótérképen, olyan, a szakma iránt elhivatott egységek, éttermek, kávézók, borászatok, amelyek jelenleg a legjobbak a környéken. Szám szerint 121: a szakmai alapot pedig a gasztrómánia blog adta, avattak be a részletekbe a projekt ötletgazdái. Sándor Barna  közel egy évtized alatt 1000 étteremben fordult meg, az ezekben szerzett tapasztalatait írta le az internetes naplóban. A letisztult weboldal, a mobiltefelonos applikáció, nyomtatott térkép plusz a mögötte lévő marketing és brandépítés mind része a Székelyföldi Gasztrótérképnek. 


Sándor Barna, ötletgazda, Székelyföldi gasztrótérkép
A térképen helyet kapott éttermeket egyfajta egészséges versengés is viszi előre, amelyből a vendég csak nyertesen jöhet ki. Ez pedig mind az alapanyagok használata terén, mind pedig a textúrák alkalmazásában is meg fog látszani. 

György Réka, étterem tulajdonos
A hiánypótló kezdeményezés ötletgazdái tervezik, hogy minden évben frissítik majd a térképet, de nem bővítésről, hanem éppen ellenkezőleg, szűkítésről lesz szó, sőt a helyi termelők bemutatását is szeretnék elkezdeni egy hasonló, de mégis egészen más projekt részeként. A gasztroterkep.ro honlapot mind a turisták, mind a helyieknek böngészhetik.