A Művelődési Ház nagyterme megtelt az érdeklődőkkel dr. Mátyus András nyugalmazott főorvos könyvének bemutatóján. Az udvarhelyszéki gyógyászat története című két kötetes munkáról a 86 éves szerző azt mondta: a mű egy üzenet. 

Dr. Mátyus András, nyugalmazott főorvos
„ Úgy érzem, hogy ez a könyv egy egészségügyi üzenet évtizedekre, lehet, hogy évszázadokra. Ehhez még hozzátenném azt, hogy a 43 éves szakmai tevékjenysége, az egészséügyi iskolában végzett orvospedagógiai munkám, a célt nyílegyenesen beállított emberközpontú, betegközpontú egészséges ember medicínáját célegyenesen vittem előre.”

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Polgármesteri Hivatal és Városi Kórház, valamint a Pro ORL Egyesület szervezésében megtartott nagyszabású könyvbemutatón a többi között Mihály János történész méltatta a nem mindennapi alapossággal elkészített életművet. 

Mihály János, történész
„ A kézirat lapozgatása közben jöttem rá, hogy ez több, mint  tíz éves munkával összeállított mű, ha közkinccsé válik hely-, és orvostörténeti jelentőségén túlmutatva hiánypótló alkotás lehet... Egy olyan, a szerző kitartását bizonyító adattár, amelynek megjelentetése mindenképpen dícsérendő és amelyet az orvoslástörténetben a jövőben elmerülni szándékozó fiatal kutatók nagy haszonnal forgathatnak majd. ”

A kiadást támogató NSKI elnöke, Szász Jenő azt mondta: szükséges volna egy Székelyföldi Kórház megépítése, amelynek Udvarhely adhatna otthont. Magyarországi kórháztervezők számításai szerint egy szakszerű létesítmény 35-40 milliárd forintba kerülne. 


Szász Jenő, elnök, NSKI
„ Mátyus András doktor úrnak a monumentális munkájára, amely a múltat számunkra megidézi, talán a jelentést diagnosztizálja, de a jelen lévők ismerik a legjobban, hogy hogyan is áll ma Székelyföldön, azon belül Székelyudvarhelyen az egészségügy állapota. És minderre azt gondolom jövőt érdemes és szükséges is építeni. Mondom, hogy szükséges, mert azért annyira nem rózsás a helyzet. Talán a múltnak a hősiessége tölthet el bennünket, mint a jelenkornak a lehetőségei.”


Dr. Mátyus Andrásnak sokat köszönhet Udvarhely és környéke, ugyanis nevéhez köthető a mostani városi kórház felépítése, amely rekord gyorsan, öt év alatt készült el. A könyvbemutató résztvevőit a Grazioso Vonósnégyes előadása szórakoztatta.