A Maros Megyei Múzeumból hozott anyag igazi csemege a festészet, a művészet kedvelőinek. A cél, hogy ismertessék, népszerűsítsék a nem mindennapi örökséget. Fontos, hogy az itt élő közösség is tudomást szerezzen arról, hogy milyen kincsekkel rendelkezik Székelyföld, hangsúlyozta Soós Zoltán, múzeumigazgató. Azt szeretnék, hogy a magyar festőóriások alkotásai "éljenek, és szerepeljenek" a különböző kiállítások során, emelte ki Soós. 

Soós Zoltán, igazgató Maros Megyei Múzeum
"Székelyföld legjelentősebb festészeti gyűjteménye és egy olyan fontos kulturális örökséggel büszkélkedünk ma Székelyföldön, ami páratlan. És azért is tartottuk fontosnak, hogy eljöjjön ez a kiállítás Székelyudvarhelyre, hogy ismertessük, népszerűsítsük, hogy milyen kincsekkel rendelkezik a Székelyföld. E mellett az is fontos, hogy az udvarhelyi múzeummal mondhatni egy évtizedes kapcsolata van a Maros Megye Múzeumnak, vagy még több, régebbi kapcsolat, ami több kiállítás kölcsönzése, és egy ilyen festészeti kiállításnak a kölcsönzése, vagy idehozatala elsődleges feltétele a kondíció, hiszen itt nagy értékekről beszélünk és különleges munkákról." 


A magyar festészet remekművei – Válogatás a Kultúrpalota kincseiből című kiállítás olyan festőóriások munkáit tárja a nézők elé, mint például Munkácsy Mihály, vagy éppen Feszty Árpád, de a teljesség igényei nélkül említhetjük még Ferency Károlyt és Vaszary Jánost is. A Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese a megnyitón azt mondta: a tárlat európai jelentőséggel bír. 

Szücs György, főigazgató-helyettes, Magyar Nemzeti Galéria
"És, hogy ez tényleg nem egy holt anyag, nemcsak Marosvásárhelyen volt megtekinthető az elmúlt 100 évben, hanem ez egy aktív és folyamatosan alakuló és jelentőségét újra és újra megmutató kiállítás és ez azt mutatja, hogy amikor már lehetett kölcsönözni Erdélyből, Romániából Budapestre kiállításokra, a Vaszary János gyűjteményes kiállításán szerepelt az Ádám és Éva, Ferenczy Károly gyűjteményes kiállításán a Keresztlevétel és a München magyar művészeit bemutató, München magyarul című tárlatunkon is több képet kértünk kölcsön erről a tárlatról. "
A kiállított munkákról tudni kell, hogy az első világháború után úgymond Romániában ragadnak, majd az 1945-ös államközi szerződéssel rendezték a jogi helyzetüket, az alkotások nem kerülhettek vissza Magyarországra, itt maradtak, ránk maradtak. 

Miklós Zoltán, igazgató, Haáz Rezső Múzeum
"Felbecsülhetetlen ennek a gyűjteménynek az értéke, éppen ezért kimagasló jelentőséggel bír ez a kiállítás az udvarhelyi közönség számára is. Itt van Székelyudvarhelyen, nem kell elutazni más galériákba, nem kell elutazni akár a közeli Marosvásárhelyre, április 15-ég nagy szeretettel várunk mindenkit, hogy kimagasló magyar festőket, Munkácsyt, Pál Lászlón keresztül, olyan személyeket, akiket legtöbbször csak katalógusból lát az ember, vagy nagyobb galériák gyűjteményeibe, ezután itt a Haberstumpf-villában is elérhető az udvarhelyi közönség számára."
Az alkotásokat eddig Marosvásárhelyen kívül az országban sehol nem állították ki, most viszont a Bernády-örökség egy jelentős részét hozták el Udvarhelyre. A Maros Megyei Múzeum vezetősége azt szeretné, ha más múzeumok részéről is mutatkozna igény a nem mindennapi tárlat iránt, szeretnék a többi székelyföldi múzeumokba is elvinni. Érdekesség, hogy míg itthon soha, addig Magyarországon az elmúlt években részlegesen, vagy teljes egészében már számtalan alkalommal kiállították az anyagot.