19. alkalommal szervezték meg a Franciaországi Trés Court International filmfesztivál eseményt, ami egy azon időben zajlik a föld számos különböző pontján jún. 9-18-ig. 
Szabó Károly a székelyudvarhelyi városi könyvtár audióvizuális teremért felelős kollégája elmondta, hogy évről évre nagyobb az érdeklődés a fesztivál után városunkban.


Szabó Károly; Szervező, Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár:
„Romániában is több, mint 20 helyszínen van, ha jól tudom. Elsők között voltunk, akik csatlakoztunk. Romániában 11 éve van, mi 9 éve csatlakoztunk ehhez a fesztiválhoz és azóta rendszeresen minden esztendőbe n itt a városi könyvtárban megtartjuk. Hova tovább egyre nagyobb az érdeklődés, nagyon örülünk neki. Szerettük volna, hogyha ki tudjuk vinni a moziba, a stúdió moziba, de sajnos ebben az időszakban koncertek zajlanak ott, és e miatt nem lehetett, úgyhogy marad a városi könyvtár és a g. kávézó, mint helyszín.”


Idén először magyar felirattal nézhetjük meg a maximum 4 perces rövidfilmeket. 
Mint minden évben, ez alkalommal is 6 kategóriát különböztetnek meg, melyek között szerepel a családi válogatás, ahol animációs illetve gyerekeknek szóló filmeket mutatnak be, vagy akár a „szót a nőknek” című kategória, ahol a női egyenjogúságáról feszegetnek kérdéseket a filmkészítők.
Szabó Károly szakmai tapasztalattal a háta mögött elmondta, hogy az ilyen rövid filmek elkészítése is tud akkora vagy éppen nagyobb fejfájást okozni, mint egy másfél órás mozifilmé.


Szabó Károly; Szervező, Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár:
 „ Ennek az egész mozgalomnak talán azért van jelentősége, mert ez egy elég széles nemzetközi kitekintésű fesztivál és e miatt nagyon sok országból készítenek filmeket. Egy ilyen kisváros, mint Udvarhelynek azt hiszem pezsgést hoz a kulturális életbe, hogy az emberek ilyen színvonalas rövid filmeket láthatnak. Másodsorban nagyon fontos az, hogy ezek a filmek három percben mesélnek el egy történetet és nagyon gyakran  három percben sokkal nehezebb elmesélni egy történetet, mint egy hosszú másfél órás, egész estés filmben.”


A fesztiválon résztvevők szavazni tudnak melyek voltak azok a filmek, amelyek megragadták őket és a legjobban tetszettek nekik, melyret az itteni szervezők összesítve továbbítanak a kolozsvári francia intézetnek, majd a Franciaországi székhelyre, ugyanis a filmkészítők között ötszáztól akár ezerötszáz euróig terjedő nyereményt osztanak ki 6 kategóriában.